Lederuddannelse

Lederuddannelser er populære som aldrig før

Udbuddet af lederuddannelser er lige nu større end nogensinde. Mange efteruddannelser har nemlig større og større fokus på ledere og stort set alle uddannelsescentre tilbyder lederuddannelser i den ene eller anden form. Spørgsmålet er så om dette stigende udbud betyder flere og bedre lederuddannelser, eller om det store udbud blot udvander konceptet og troværdigheden bag.

Mange forskellige lederuddannelser

Udbuddet er af lederuddannelser er som nævnt større end nogensinde. Dette skyldes at de mere overordnende lederuddannelser er blevet splittet op og delt i flere og mere specificerede lederuddannelser. Tidligere kunne ledere fra mange forskellige brancher mødes på en overordnet lederuddannelse, hvor disse uddannelser nu er opdelt alt efter hvilken branche lederen arbejder indenfor. På samme facon så berørte en lederuddannelse tidligere en masse forskellige emner, hvorimod at de nu er opdelt i emner som systemisk ledelse, strategisk relationel ledelse og ledelse i fremtiden.

Er lederuddannelserne blevet bedre?

​Spørgsmålet er som om denne opdeling betyder at de forskellige lederuddannelser er blevet bedre eller om man er nødt til at skulle have flere uddannelser for at få samme udbytte som tidligere. Til dette spørgsmål kan det være svært at give et generelt svar. Har du som leder kun brug for at tilegne dig viden om systemisk ledelse, så er de nye opdelte uddannelser helt sikkert optimalt. Har du derimod behov for en mere generel lederuddannelse, så er den traditionelle lederuddannelse sikkert mere optimal for dig.

​Noget man dog skal være opmærksom på med de nye og opdelte lederuddannelser, er at du som leder ikke får ny viden, som du ikke nødvendigvis vidste at du havde behov for. De traditionelle overordnede lederuddannelser giver nemlig oftere ledere viden i en aller anden grad, som lederen ikke vidste at han manglende. Dette kan eksempelvis være en overordnet lederuddannelse, som kort kommer ind på hvordan et godt arbejdsmiljø måles. Har kunne en eller flere ledere godt komme frem til at deres arbejdsmiljø ikke nødvendigvis er så godt som de gik og troede – altså info som de ikke ville have fået, hvis de havde deltaget i en mere specifik og koncentreret uddannelse.

Ovenstående gør at det er svært at svare på, om lederuddannelserne er blevet bedre. Dog er det sikkert at det større udbyd af lederuddannelser gør det nemmere for leder, som ved hvad de søger efter, at finde en god og relevant uddannelse. Samtidig kan der dog være en række ledere, som går glip af ny viden, som de ikke er bevidste om at de mangler og derfor ikke opsøger.