Dyrefotografi af kat

Fra kæledyr til familiemedlem

Fra tidernes morgen har vi danskere holdt dyr. Mange af dyrene var tænkt som arbejdsredskaber og/eller på sigt føde til familien, men nogle dyr formåede allerede dengang at indtage en plads, hvor de var mere end bare et dyr i flokken. 

Menneskets bedste ven

Hunden har været en trofast ven ved menneskets side siden forrige årtusinde. Og selvom hunden havde en stor praktisk- og arbejdsmæssig funktion, når mennesket gik på jagt, fik den alligevel lov at komme tættere på menneskets følelsesmæssige natur, end de dyr vi jagede i skoven eller senere holdte i stalden.

Hunden blev menneskets hjælper, beskytter og ven, og ligesom hunden altid var trofast overfor dens ejer, gik vi mennesker også længere for at hjælpe og beskytte hunden.

Et statussymbol 

Efterhånden blev hunden også et statussymbol. Mennesket begyndte at avle på bestemt racer, og en racehund var bestemt finere end et gadekryds, ligesom nogle racer fik højere status end andre.

I 1500-tallet var Kong Frederik den 2. f.eks. med til at fremavle “Den Gamle Danske Hund” – også kendt som en Broholmer – opkaldt efter Herregården Broholm på Fyn. 

I mange år var Broholmeren et statussymbol for de kongelige og adelige, og et hundeliv på ved hoffet var bestemt ikke noget at kimse ad. Hundene både spiste og sov bedre end tyendet i kælderen, de blev plejet og vartet op og fik ofte en begravelse meget større og finere end den almene befolkning.  

Familiens nye baby

I dag har mange kæledyr fået status af meget mere end et kæledyr i familien. Hunden, katten, kanariefuglen, kaninen og skildpadden er alle blevet vores nye familiemedlemmer – ja faktisk familiens nye baby. 

Selvfølgelig er der stor forskel på, hvor mange menneskelige træk man tillægger sit kæledyr, men det bliver mere og mere almindeligt, at dyret får en ligeså stor plads i huset som de mennesker, der bor der. Dyrene får deres eget værelse, deres egen rigtige seng, deres egen plads ved bordet og deres eget tøj og egne accessories.

Og ligesom de kongelige og adelige i sin tid lod deres elskede hund eller deres stolte ganger portrættere på lige fod med dem selv, har mange mennesker i dag fotografier af dyr hængende side om side med fotografierne af deres børn.

Dygtige dyrefotografer oplever efterspørgsel af dyrefotografering som aldrig før. På samme måde har provisioner som kæledyrsbedemand eller dyremassør fået en berettigelse, der ikke før er set.

Vi mennesker sætter vores dyr højere end nogensinde før, og vi er villige til at bruge enorme summer på at sikre, at vores dyr har det bedst mulige liv. 

Et kæledyr er ikke længere bare et dyr, men et familiemedlem på lige fod med os mennesker.